Wednesday 18 September 2013

Min tolkning / Din tolkning v.2

Idag funderar vi över varför vi misstolkar, och sen hur vi kan tolka grejer på olika nivå.

 

Olika perspektiv



Tänk på andra situationer där vi har misstolkat nånting på ett liknande sätt (eller där folk har misstolkat oss).


Ostensiv definition och exemplifiering


Vad tror du att de säga?





http://www.biblegateway.com/passage/?search=Lukas+12%3A22-34&version=SVL

Bekymra er inte för hur ni skall få mat att leva av eller kläder att sätta på kroppen. 

Livet är mer än födan och kroppen mer än kläderna. 

Tänk på korparna, de varken sår eller skördar, de har varken förrådskammare eller lador, men Gud föder dem. Och hur mycket mer värda är inte ni än fåglarna? 

Vem av er kan med sina bekymmer lägga en enda aln till sin livslängd? 

När ni nu inte ens förmår så lite, varför bekymrar ni er då om allt annat? 

Tänk på liljorna, hur de växer. De arbetar inte och spinner inte. Men jag säger er: inte ens Salomo i all sin prakt var klädd som en av dem.


En bild




Berättelsen om Ikaros


För länge sedan på ön Kreta i Medelhavet hette kungen Minos.  
Hos kung Minos arbetade en byggmästare och uppfinnare som hette Daidalos. Daidalos byggde stora fina palats med torn klädda med guld, vackra trädgårdar med miljontals blommor och en stor labyrint. Labyrinten bestod av täta buskar som var så höga att man inte kunde se över dem och det var lätt att gå vilse i 
labyrinten. Det var bara Daidalos som visste hur man hittade i labyrinten och han fick inte avslöja detta för någon, det hade kung Minos bestämt.  

Men så en dag avslöjade Daidalos hemligheten med labyrinten. Kung Minos blev rasande! Kungen stängde in Daidalos och hans son Ikaros i labyrinten. Vid alla labyrintens utgångar satte han vakter som skulle se till att Daidalos och Ikaros inte kunde komma ut.   

Daidalos funderade på hur han och Ikaros skulle kunna fly från sin fångenskap. Daidalos var ju uppfinnare och han kom på att om han kunde uppfinna vingar till dem så skulle de kunna fly. Han gjorde vingar av fågelfjädrar och bivax, bivaxet fungerade som klister som höll vingarna på plats. Så en dag satte Daidalos och 
Ikaros på sig vingarna och började röra dem precis som fåglarna gör. Och de kunde flyga! Vakterna sköt pilar mot dem, men Daidalos och Ikaros flög högt upp mot himlen och blev inte träffade.  

Daidalos hade varnat sin son för att flyga för nära solen. Där var det varmt och bivaxet kunde smälta och vingarna gå sönder. Men när Ikaros kände hur underbart det var att flyga glömde han sin fars varningar och flög högre och högre. Till slut var han så nära solen att bivaxet smälte av värmen. Vingarna föll sönder och Ikaros störtade i havet. 

Möjliga frågor...

Vad säga berättelsen om:

1) Kreta 3000 år sen?
2) människor?
3) hur vi bodde leva ett gott liv?
4) människors framtid?

No comments:

Post a Comment